HABER & DUYURU


Sakarya Üniversitesi'nden ayakta alkışlanacak buluş!

Hem engelli aracı, hem sukuter hem de fabrika, havaalanı ve golf sahaları gibi alanlarda güvenli bir ulaşım aracı olarak kullanılabilen araç, Türkiye’nin ilk kez katılacağı Dünya Buluş Fuarı’nda sergilenecek. 

40 yıldan bu yana Cenevre’de yapılan fuara Türk Patent Enstitüsü (TPE) Türkiye adına ilk defa SAÜ’den Yrd. Doç. Dr. Yavuz Soydan’ın geliştirdiği ve ‘Modüler Engelli Taşıtı’ ismini verdiği araçla stant açıyor.

Fuara 46 ülke katılıyor

18-22 Nisan tarihleri arasında yapılacak fuara 46 ülke katılıyor. 789 standın ve 1000 buluşun sergileneceği fuarı 60 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Dr. Soydan, yaptığı açıklamada buluşun başarıyla tamamlanan Avrupa Birliği (AB) Birleşmiş Milletler (BM), KOSGEB Sakarya Hizmet Merkezi ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TUBİTAK) projeleri sonucunda 10 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu söyledi.
 
 
 Bu bir tanıtımdır.
 
 
 
%100 yerli

Taşıtın yüzde 90 oranında yerli bileşenlerden oluştuğunu vurgulayan Soydan, aracın motor, lastikler, koltuk, taşıma çantası, şasi, direksiyon sistemi yüzde 100 yerli olduğunu belirtti.

Soydan, aracın yalnızca joistiğinin (kumanda) yurt dışı menşeili olduğunu vurguladı.

Fiziksel engellilerin hayatını kolaylaştıracak

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Soydan, aracın çok amaçlı olarak kullanılabileceğini belirterek, özellikle farklı fiziksel engellere sahip insanların hayatını kolaylaştıracağını ve öz güven artışı sağlayacağını kaydetti.

Herkes için önemli bir buluş

Aracın kollarında kas gücü kontrolü zayıf olanlar için tekerlekli sandalye, aracı yönlendirebilecek kol gücü ve kontrolü olan fakat bacaklarında problem olanlar içinde sukuter gibi kullanılabildiğini dile getiren Dr. Soydan: “Taşıt fiziksel engellilerin dışında, yaşlılar, fabrika içi, havaalanı içi ulaşım, turistik kullanımlar, kampüs içi ulaşımlar, golf sporu gibi alanlarda da kullanıma uygun” bilgisini verdi.

Soydan, buluşunu gerçekleşmesinde destek veren ve katkı sağlayan herkese ve ailesine teşekkür ederek, “Böylesine önemli bir fuarda ülkemizi temsil etmenin mutluluğunu yaşıyorum” ifadelerini kullandı. 
 

Diğer Duyurular

TPE 40. Cenevre Buluş Fuarı’na katılım

Buluş Fuarından Gümüş Madalya






















Ana Sayfa    Minimoto    Avantajlar    Teknik Veriler    Destek Verenler    Galeri    İletişim
Nehir Ajans